Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search

Formation of winter wheat quality parameters during filling and their change at overripening under conditions of the Northern steppe of Ukraine

Abstract

The dynamics of dry matter and protein compounds in grain of different varieties of the winter wheat during seed-filling period and at dеad-ripe stage was studied. The received results of researches testify that the most intensive accumulation of dry matter in grain occurred to pasty state. The maximum indices of weight of 1000 grains observed in the wax stage. Synthesis of protein compounds continued over the time of 5–10 days after complete ripening of grain.

About the Authors

I. I. Gаsаnоvа
Институт сельского хозяйства степной зоны НААН Украины
Ukraine


Е. L. Konopleva
Институт сельского хозяйства степной зоны НААН Украины
Ukraine


References

1. Носатовский, А.И. Пшеница / А.И. Носатовский. – М.: Сельхозгиз, 1965. – 568 с.

2. Суднов, П.Е. Повышение качества зерна пшеницы / П.Е. Суднов. – М.: Россельхозиздат, 1978. – 95 с., ил.

3. Созинов, А. А. Улучшение качества зерна озимой пшеницы и кукурузы / А.А. Созинов, Г.П. Жемела. – М.: Колос, 1983. – 270 с.

4. Вакар, А.Б. Клейковина пшеницы / А.Б. Вакар–М.: Изд. АН СССР, 1961. – 252 с.

5. Ремесло, В.Н. Сортовая агротехника пшеницы / В.Н. Ремесло, В.Ф. Сайко. – К.: Урожай, 1981. – 200 с.

6. Ермакова, Н.В. Особенности развития, формирования урожая и качества зерна озимой твердой и тургидной пшеницы в Лесостепи ЦЧР: автореф. дис. на соискание ученой степени канд. с.–х. наук: спец. 06.01.09 «Растениеводство» / Н.В. Ермакова. – Воронеж, 2009. – 21 с.

7. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.


Review

For citations:


Gаsаnоvа I.I., Konopleva Е.L. Formation of winter wheat quality parameters during filling and their change at overripening under conditions of the Northern steppe of Ukraine. Сrop Farming and Plant Growing. 2015;(1):7-9. (In Russ.)

Views: 91


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-550X (Print)