Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription Access

Dynamics of degradation of residues of pesticides active ingredients in soil, green mass of pea and green peas under various protection systems

Abstract

The paper presents the results of the research on the dynamics of degradation of residues of pesticides active ingredients residues in soil, green mass of pea and green pea. It’s shown that longer decomposition periods in soil are typical of bifenthrin (up to 14 days), fludioxonil (up to 31 days) and mefenoxam (up to 37 days). Detoxication of quizalofop-P-ethyl, bentazone, imazamox, chlorpyrifos, bifenthrin, thiamethoxam and flutriafol in green mass of pea occurred after 5-7 days, for difenoconazole – 7-14 days, and for mefenoxam and fludioxonil – 30-37 days. Residues were not detected in green pea yield.

About the Author

S. A. Arashkovich
Институт защиты растений
Belarus


References

1. Чернышков, В. Н. Особенности технологии возделывания овощного гороха сорта Алтайский изумруд в условиях Алтайского Приобья : автореф. дис. … канд. с.-х. наук : 06.01.06; 06.01.09 / Чернышков Владимир Николаевич ; Рос. акад. наук, Алтайский гос. аграр. ун-т. – Барнаул, 2004. – 20 с.

2. Кайгородова, И. М. Изучение перспективных образцов гороха овощного как генетических источников в селекции на качество и продуктивность / И. М. Кайгородова, Е. И. Пронина, О. Н. Пышная // Овощи России. – 2013. – № 1. – С. 30–34.

3. Сикорский, А. В. Новые сорта овощных бобовых культур / А. В. Сикорский // Наше сельское хозяйство. – 2014. – № 23. – С. 2–4.

4. Технология возделывания гороха овощного на семена : рекомендации / Ю. М. Забара, Г. П. Янковская, А. И. Чайковский [и др.] ; НАН Беларуси, Науч.-практ. центр НАН Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству, Ин-т овощеводства, Минская обл. с.-х. опытная станция НАН Беларуси. – Минск : [б. и.], 2013. – 29 с.

5. Арашкович, С. А. Деградация гербицидов в дерновоподзолистой почве в посевах гороха овощного / С. А. Арашкович // Защита растений : сб. науч. тр. / Науч.-практ. центр НАН Беларуси по земледелию, Ин-т защиты растений ; редкол.: Л. И. Трепашко (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2020.– Вып. 44. – С. 220–227.

6. Методы определения микроколичеств пестицидов в продуктах питания, кормах и внешней среде : в 2 т. / сост.: М. А. Клисенко [и др.] ; ред.: А. А. Белоусова, Е. М. Козина. – М. : Колос, 1992. – Т. 1. – 567 с.

7. Определение остаточных количеств пестицидов в пищевых продуктах, сельскохозяйственном сырье и объектах окружающей среды : 4.1. Методы контроля. Химические факторы : сб. метод. указаний : МУК 4.1.1430-4.1.1433-03. – М. : Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2004. – Вып. 4, ч. 2. – 96 с.

8. Власова, О. Г. Застосування екологічно безпечних засобiв захисту в агроценозах гороху для виробництва органiчноi продукцii / О. Г. Власова, М. П. Секун, М. Д. Зацеркляна // Карантин i захист рослин. – 2021. – № 4 (267). – С.19.

9. Impact of biochar on the degradation rates of three pesticides in vegetables and its effects on soil bacterial communities under greenhouse conditions / C. Sun, Y. Liu, K. Bei [et al.]. – Sci. Rep. – 2024. – Vol. 14, iss. 1. – URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39198523/ (date of access: 05.05.2025).

10. Продукция пищевая. Методы отбора и подготовка образцов (проб) для определения показателей безопасности : ГОСТ 34668-2020. – Введ. 01.03.2021. – Минск : ЕАСС, 2020. – 42 с.

11. Об утверждении гигиенических нормативов : постановление Совета Министров Республики Беларусь от 25 января 2021 г. № 37 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. – URL: https://pravo.by/document/?guid=12551&p0=C22100037 (дата обращения: 13.05.2025).

12. Методы определения остаточных количеств пестицидов в растениях, почве и воде : метод. рекомендации / П. М. Кислушко, М. М. Кивачицкая, А. В. Быковский [и др.] ; под ред. П. М. Кислушко ; НАН Беларуси, Науч.-практ. центр НАН Беларуси по земледелию, Ин-т защиты растений. – Изд. 2-е, доп. – Минск : Колоград, 2019. – 312 с.

13. Аналитическое лабораторное оборудование Shimadzu // Labintertrade. – URL: https://labintertrade.by/ (дата обращения: 11.04.2025).

14. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) : учебник / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

15. Agricultural Sciences. Journal of the Agricultural University – Plovdiv. – URL: http://agrarninauki.au-plovdiv.bg › (date of access: 05.05.2025).

16. The 2015 European Union report on pesticide residues in food / European Food Safety Authority // EFSA Journal. – Vol. 15 (4). – URL:https://www.researchgate.net/publication/319553549_The_2015_European_Union_report_on_pesticide_residues_in_food (date of access: 10.05.2025).


Review

For citations:


Arashkovich S.A. Dynamics of degradation of residues of pesticides active ingredients in soil, green mass of pea and green peas under various protection systems. Сrop Farming and Plant Growing. 2025;(2):43-49. (In Russ.)

Views: 9


ISSN 2788-550X (Print)