

Indicators of green mass silage capacity perennial legumines
Abstract
The paper presents the results of the research on silage capacity of newly mown and dried mass of legume grasses and the fermentation coefficient. It’s established that in dried mass (34.8–36.6 % of dry matter) the sugar content increases by 0.1–0.2 percentage points during the stemming stage and by 0.2–0.5 p.p. during the budding stage in relation to newly mown mass. The analysis of the fermentation coefficient level of dried mass of the first cutting both at the stemming stage and the budding stage indicates that this mass is difficult to ensile, since this indicator ranges between 41.7 and 44.4 (below 45). This witnesses that in order to obtain a high-quality preserved fodder without butyric acid from such raw materials, it is necessary to use preservatives.
About the Authors
N. N. ZenkovaBelarus
M. O. Moiseeva
Belarus
T. M. Shloma
Belarus
I. V. Kovaleva
Belarus
T. N. Karachun
Belarus
References
1. Ганущенко, О. Ф. Многолетние бобовые травы – недооцененный резерв энергоресурсосбережения в практике кормопроизводства: рекомендации / О. Ф. Ганущенко, Н. Н. Зенькова. – Витебск: ВГАВМ, 2023. – 16 с.
2. Практическое руководство по использованию кормовых ресурсов в кормопроизводстве: практическое руководство / Н. Н. Зенькова [и др.]; под общ. ред. Н. Н. Зеньковой, О. Ф. Ганущенко. – Витебск: ВГАВМ, 2021. – 176 с.
3. Кормопроизводство с основами ботаники. Практикум: учеб. пособие / Т. М. Шлома [и др.]. – Витебск: ВГАВМ, 2022. – 131 с.
4. Изучение показателей силосуемости и питательной ценности зеленой массы галеги восточной в зависимости от фазы уборки, укоса и степени провяливания / Н. Н. Зенькова [и др.] // Ученые записки учреждения образования «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины». – 2021. – Т. 57, № 4. – С. 42–46.
5. Соответствие фаз развития кормовых культур для приготовления бобово-злаковых травяных кормов / Н. П. Лукашевич [и др.]. // Земледелие и защита растений – 2013. – № 2. – С. 17–20.
6. Сырьевая база кормопроизводства и оптимизация приемов заготовки кормов [Электронный ресурс] / Н. Н. Зенькова [и др.]. – Витебск: ВГАВМ, 2021. – 356 с. – Режим доступа: https://www.vsavm.by/kafedra-kormoproizvodstva-i-proizvo/literatura. – Дата доступа: 15.07.2022.
7. Современные подходы к приготовлению кормов: учеб. пособие / О. Ф. Ганущенко [и др.]. – М.: Русайнс, 2021. – 416 с.
Review
For citations:
Zenkova N.N., Moiseeva M.O., Shloma T.M., Kovaleva I.V., Karachun T.N. Indicators of green mass silage capacity perennial legumines. Сrop Farming and Plant Growing. 2024;(2):24-27. (In Russ.)