Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search

Prevalence of root rots of table carrots during storage in Belarus

Abstract

The article presents the data on the phytopathological state of carrot  tubers stored for 6 months in vegetable storehouses in Belarus. It was established that the dominant disease of tubers was white rot, the maximum prevalence of which reached 44,8 %. The maximum incidence of gray rot and black rot was 11,3 % and 9,7 % respectively. The occurrence of new diseases was noted: fusarium, violet and pocket rot. After 6 months of storage, a complex of diseases was most often present on the studied varieties and hybrids of carrots, of which white-black (47,1 %) and white-graypocket (29,4 %) rot dominated.

About the Authors

I. G. Volchkevich
Институт защиты растений
Belarus


A. E. Stanchuk
Институт защиты растений
Belarus


References

1. Алексеева, К. Л. Болезни моркови при хранении / К. Л. Алексеева // Защита и карантин растений. – 2014. – № 10. – С. 18–20.

2. Борисов, А. В. Сохраняемость и сроки проявления болезней моркови столовой отечественной и зарубежной селекции // В. А. Борисов, Е. В. Янченко // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2012. – № 11. – С. 44–46.

3. Бутов, И. С. Оценка и создание исходного материала для селекции моркови столовой (Daucus carota L.) в условиях Беларуси: автореф. дис. … канд. c.-х. наук: 06.01.05 / И. С. Бутов; РУП «Институт овощеводства», Российский государственный аграрный университет – МСХА им. К. А. Тимирязева. – Москва, 2013. – 24 с.

4. Возбудители низкотемпературных склероциальных гнилей моркови при хранении / О. Б. Ткаченко [и др.]. // Иммунопатология. – 2009. – № 1. – С. 107–108.

5. Возбудитель гнилей растений семейства сельдерейные – гриб Trichothecium roseum L. / Л. Т. Тимина [и др.]. // Овощи России. – 2014. – № 3. – С. 43–47.

6. Использование искусственного инфекционного фона – эффективный способ повышения устойчивости моркови к альтернариозу // Л. М. Соколова [и др.] // Картофель и овощи. – 2010. – № 4. – С. 24–25.

7. Методические указания по инвентаризации болезней и микрофлоры корнеплодов моркови в условиях хранения / Т. Е. Вахрушева, Э. А. Власова; ВИР. – Л., 1980. – 68 с.

8. Методические указания по проведению регистрационных испытаний фунгицидов в сельском хозяйстве / РУП «Ин-т защиты растений»; под ред. С. Ф. Буга. – Несвиж, 2007. – 511 с.

9. Методические указания по экспериментальному изучению фитопатогенных грибов / сост. М. К. Хохряков; ВНИИЗР. – Л., 1969. – 67 с.

10. Методы определения болезней и вредителей сельскохозяйственных растений: монография / И. Беттхер [и др.]; пер с нем.: К. В. Попковой, В. А. Шмыгли. – М.: Агропромиздат, 1987. – 224 с.

11. Морковь столовая свежая для промышленной переработки. Технические условия: ГОСТ 33540–2015. – Взамен ГОСТ 1721–85; введ. РБ 01.08.2018. Минск: Белорус. гос. ком. по стандартизации, 2018. – 12 с.

12. Налобова, Ю. М. Пораженность корнеплодов моркови столовой болезнями при хранении / Ю. М. Налобова, А. И. Бохан, Л. А. Карпилович // Овощеводство: сб. науч. тр. / НАН Беларуси, РУП «Инс-т овощеводства»; редкол.: А. А. Аутко (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2009. – Т. 16. – С. 65–71.

13. Определитель болезней растений / М. К. Хохряков [и др.]. – СПб.: Изд-во «Лань», 2003. – 592 с.

14. Пораженность корнеплодов моркови столовой и свеклы столовой болезнями при хранении / В. Л. Налобова [и др.]. // Овощеводство: сб. науч. тр. / РУП «Ин-т овощеводства»; редкол.: А. И. Чайковский (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2019. – Т. 27. – С. 136–141.

15. Станчук, А. Э. Влияние фунгицидов на выход товарных корнеплодов моркови столовой в период хранения / А. Э. Станчук // Защита растений: сб. науч. тр. / РУП «Ин-т защиты растений»; редкол.: С. В. Сорока (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2022. – Вып. 46. – С. 144–152.

16. Тимина, Л. Т. Комплекс патогенов на овощных культурах в условиях Центрального региона РФ / Л. Т. Тимина, И. А. Енгалычева // Овощи России. – 2015. – № 3. – С. 123–129.

17. Халмуминова, Г. К. Возбудители черной гнили моркови / Г. К. Халмуминова, Ш. Г. Камилов, Н. Ж. Аллаяров // Вестник Российского университета кооперации. – 2014. – № 2 (16). – С. 137–139.

18. Хмелинская, Т. В. Устойчивость моркови к болезням при хранении / Т. В. Хмелинская, Л. В. Ермолаева // Материалы междунар. конф. «Эколого- генетические основы современных агротехнологий», СПб., 27–29 апреля, 2016 г. // Вестник защиты растений. – 2016. – № 3 (89). – С. 178–179.


Review

For citations:


Volchkevich I.G., Stanchuk A.E. Prevalence of root rots of table carrots during storage in Belarus. Сrop Farming and Plant Growing. 2023;(2):45-49. (In Russ.)

Views: 141


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-550X (Print)