Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search

Influence of the intensity of led lighting on the state of the protein complex of vegetable pea microgreen

Abstract

The results of the study of electrophoregrams of the main fractions of protein compounds of vegetable pea microgreens under the intensity of LED illumination of 50, 100, 150, 200 and 250 μm/m2 sec, which revealed a clearly pronounced heterogeneity of their composition with the presence of components with different molecular weights and the absence of a significant effect of the studied factor on quantitative and qualitative characteristics of the profiles of albumins, globulins and glutamines in the presence of dependence on it of protein profiles of prolamins. It was shown that the most favorable conditions for the creation of total protein reserves in pea microgreens were provided by the intensity of LED illumination equal to 50 and to a greater extent 100 µm/m2 sec, while the most efficient production of soluble components of the protein complex proceeded only at its intensity of 200 µm/m2 sec.

About the Authors

A. M. Pashkevich
Институт овощеводства
Belarus


A. I. Tchaikovsky
Институт овощеводства
Belarus


Zh. A. Rupasova
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


P. N. Belyi
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


V. S. Zadalia
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


V. I. Domash
Институт экспериментальной ботаники им. В. Ф. Купревича НАН Беларуси
Belarus


O. A. Ivanov
Институт экспериментальной ботаники им. В. Ф. Купревича НАН Беларуси
Belarus


A. A. Strogova
Институт экспериментальной ботаники им. В. Ф. Купревича НАН Беларуси
Belarus


References

1. Боровиков, В. П. STATISTICA: Искусство анализа данных на компьютере / В. П. Боровиков. – СПб., 2001. – 656 с.

2. Корма, комбикорма. Метод определения содержания аминокислот: ГОСТ 32195–2013. – Введ.01.07.2015. – Москва: Стандартинформ, 2014. – 23 с.

3. Кретович, В. Л. Биохимия растений / В. Л. Кретович. – М., 1986. – 503 с.

4. Петров, К. П. Метод формольного титрования со смешанными индикаторами / К. П. Петров // Методы биохимии растительных продуктов. – Киев, 1978. – С. 16–18.

5. Теория вероятностей и математическая статистика. Математические модели. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений / В. Д. Мятлев [и др.]. – М.: Академия, 2009. – 320с.

6. Хельдт, Г. В. Биохимия растений / Г. В. Хельдт; пер. с англ. – М.: Лаборатория знаний, 2014. – 471 с.

7. A universal and rapid protocol for protein extraction from recalcitrant plant tissues for proteomic analysis / W. Wang [et al.] // Electrophoresis. – 2006. – Vol. 27. – P. 2782–2786.

8. Bradford, M. M. Rapid and sensitive method for quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein dye binding / M. M. Bradford // Anal. Biochem. – 1976. – Vol. 8. – P. 248–254.

9. Laemmli, U. K. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4 / U. K. Laemmli // Nature. – 1970. – Vol. 227. – P. 680–685.


Review

For citations:


Pashkevich A.M., Tchaikovsky A.I., Rupasova Zh.A., Belyi P.N., Zadalia V.S., Domash V.I., Ivanov O.A., Strogova A.A. Influence of the intensity of led lighting on the state of the protein complex of vegetable pea microgreen. Сrop Farming and Plant Growing. 2022;(5):54-58. (In Russ.)

Views: 94


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-550X (Print)