Technological and physical-chemical indices of winter triticale in comparison with soft wheat
Abstract
Results from the analysis of technological, physical and chemical parameters of winter triticale and soft wheat grain and flour for 2013–2014 are presented in the paper. Triticale samples characterized by high yield, were behind winter and spring wheat in a range of milling and baking characteristics, such as grainunit, gluten content, amylogram height, etc. Tightness and stability of interrelations between the studied quantitative characters were determined depending on year and crops.
About the Authors
N. P. ShishlovaBelarus
V. N. Bushtevich
Belarus
V. N. Bezlyudny
Belarus
References
1. Шаршунов, В. А. Использование новых зерновых культур – важнейший резерв повышения эффективности производства высококачественного спирта / В. А. Шаршунов, З. В. Василенко, Е. А. Цед // Весцi НАН Беларусi. Сер. аграр. навук. – 2009. – № 2. – С. 104–112.
2. Glatthar, J. A study on the suitability of unmalted triticale as a brewing adjunct / J. Glatthar, J. Heinisch, T. Senn // J. Am. Soc. Brew. Chem. – 2002. – Vol. 60, № 4. – P. 181–187.
3. Касьянова, Л. А. Повышение эффективности использования зерна тритикале на продовольственные цели / Л. А. Касьянова, Е. Н. Урбанчик. – Минск: Изд. центр БГУ, 2008. – 255 с.
4. Breadmaking properties of triticale flour with wheat flour and relationship to amylase activity / M. Seguchi [et al.] // Journal of Food Science. – 1999. – Vol. 64, № 4. – P. 582–586.
5. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков [и др.]; под ред. А. И. Ермакова. – Л.: Колос, 1972. – 456 с.
6. Perten, H. Application of the Falling number method for evaluating alpha-amylase activity / H. Perten // Cereal Chem. – 1964. – Vol. 41, № 3. – P. 127–140.
7. Пшеницы мира / Составитель В. Ф. Дорофеев; под ред. Д. Д. Брежнева. – Л.: Колос, 1976. – 487 с.
8. Гончаренко, А. А. Сравнительная оценка сортов озимой ржи по различным показателям качества зерна / А. А. Гончаренко, Н. С. Беркутова, А. С. Тимощенко // Доклады РАСХН. – 2002. – № 5. – С. 3–7.
9. Saini, H. S. Fractionation and evaluation of triticale pentosans: comparison with wheat and rye / H. S. Saini, R. J. Henry // Cereal Chem. – 1989. – Vol. 66, № 1. – P. 11–14.
10. Шишлова, Н. П. Амилографический анализ муки озимого тритикале / Н. П. Шишлова, Е. В. Лапутько, Т. П. Шемпель // Физиология растений и генетика. – 2013. – Т. 45, № 5. – С. 432–441.
Review
For citations:
Shishlova N.P., Bushtevich V.N., Bezlyudny V.N. Technological and physical-chemical indices of winter triticale in comparison with soft wheat. Сrop Farming and Plant Growing. 2016;(3):10-14. (In Russ.)