Sources of morphobiological and economically valuable traits for the selection of parthenocarpic cucumber
Abstract
The article presents the results of two year of research of morphobiological and economically valuable traits of domestic and foreign varieties of parthenocarpic cucumber. As sources of morphobiological and economically valuable traits for selection, samples were recommended according to the tendency to parthenocarpy, the color of leaves, the color and fistility of the fetus, the number of ovaries in the node, early ripening, general and early yield. The following samples have the complex of studied features: F1 Athena, F1 Delpina, F1 Courage, F1 Magdalena, F1 Pasalimo.
References
1. Коротцева, И. Б. Новые сорта огурца селекции ВНИИССОК / И. Б. Коротцева // Овощи России. – 2012. – №4. – С. 56–57.
2. Кушнерева, В. П. Ускоренные методы создания партенокарпических линий огурца разных половых типов для селекции на гетерозис / В. П. Кушнерева // Инновационные технологии в селекции и семеноводстве сельскохозяйственных культур. – 2006. – Т. 1. – С. 161–164.
3. Методические указания по селекции огурца / МПОХ СССР; О. В. Юрина [и др.]. – М., 1985. – 55 с.
4. Налобова, В. Л. Основные направления и результаты исследований по селекции короткоплодного партенокарпического огурца для пленочных теплиц / В. Л. Налобова, А. Я.Хлебородов, В. Ф. Гороховский // Земляробства и ахова раслiн. – 2011. – № 1. – С. 63–66.
5. Портянкин, А. Д. Создание исходного материала и селекция партенокарпических гибридов огурца для защищенного грунта: автореф. дис. … канд.с.-х. наук.: 06.01.05 / А. Д. Портянкин; ВНИИССОК. – М., 2006. – 24 с.
6. Пыженков, В. И. Культурная флора. Тыквенные (огурец, дыня) / В. И. Пыженков, М. И. Малинина. – М.: «Колос». – 1994. – 287 с.
7. Ракицкая, Е. В. Исходный материал в основные направления селекции партенокарпического огурца открытого грунта / Е. В. Ракицкая // Овощеводство. – Минск. – 2008. – Т. 13. – С. 107–118.
8. Сироткина, Э. Л. Особенности роста и формирования урожая у партенокарпических сортов огурца: автореф. дис. … канд. с.-х. наук: 06.01.05 / Э. Л. Сироткина; Моск. с.-х. акад. им К. А. Тимирязева. – М., 1971. – 16 с.
9. Стрельникова, Т. Р. Селекция гетерозисных гибридов огурца / Т. Р. Стрельникова, А. Х. Маштакова, Л. И. Гусева. – Кишинев, 1984. – С. 10–23.
10. Шамшина, А. В. Партенокарпические гибриды F1огурца с бугорчатыми плодами для пленочных теплиц / А. В. Шамшина // Гавриш. – 2009. – № 6. – С. 2–6.
11. Широкий унифицированный классификатор СЭВ и Международный классификатор СЭВ вида Cucumis sativus L. – Л., 1980. – 28 с.
12. Fazio, G. Comparative study of marker-assisted and phenotypic selection and genetic analysis of yield components in cucumber: PhD diss. / G. Fazio. – University of Wisconsin Madison, 2001. – 222 p.
13. Ponti, O. M. B. Inheritance of parthenocarpy in pickling cucumbers (Cucumis sativus L.) and linkage with other characters / O. M. B. Ponti, F. Garretsen // Euphytica. – 1976. – Vol. 25. – № 3. – P. 633–642.
14. Wenzel, G. Quantitive trait analysis of fruit quality in cucumber: QTL detection, confirmation and comparison with mating-design variation / G. Wenzel, W. C. Kennard, M. J. Havey // Teoretical and Applied Genetics. – 1995. – Vol. 91 (1). – P. 53–61.
Review
For citations:
Gaponenko I.V. Sources of morphobiological and economically valuable traits for the selection of parthenocarpic cucumber. Сrop Farming and Plant Growing. 2018;(3):13-16. (In Russ.)