

Protein accumulation in seeds of oil flax varieties and its aminoacid composition
Abstract
The paper summarizes the results of the research on protein accumulation in oil flax seeds of the Belarusian breeding and its amino acid composition, the influence of meteorological conditions and the cultivated variety on formation of the studied indicators. In terms of the maximum amount of protein the varieties Bonus (22.6%) and Ilim (23.1%) were identified. A significant influence of cultivation conditions on the formation of that indicator was noted (58.8%), the share of the variety was 15.3%, the interaction of the studied factors was 21.7%. The protein yield per hectare of crops was 19.4–26.0 c/ha and was determined by the duration of the flowering-ripening period (r = 0.865), as well as the total duration of the vegetation period (r = 0.553). The total amount of amino acids in the protein of the analyzed seeds was 8045.5–17679.7 mg/100 g, with glutamic acid predominance (19.5–28.1%). According to the maximum content of essential acids, the varieties Bonus (46.3%) and Opus (47.2%) were identified. Thus, Belarusian oil flax varieties are a valuable source of oil, polyunsaturated fatty acids and protein, which makes it possible to use them widely in the food industry.
About the Authors
M. E. MaslinskayaBelarus
I. M. Pochitskaya
Belarus
References
1. Environmental and varietal impact on linseed composition and on oil unidirectional expression process / R. Savoire [et al.] // Oilseeds and fats, Crops and Lipids. – 2015. – № 22(6). – D605.
2. Кабунина, И. В. К обзору рынка семян льна масличного в России. Технические культуры / И. В. Кабунина // Научный сельскохозяйственный журнал. – 2022. – № 3(2). – С. 4–21. DOI: 10.54016/SVITOK.2022.94.88.002.
3. Степных, Н. В. Перспективы расширения производства масличных культур в Уральском регионе / Н. В. Степных, Е. В. Нестерова, А. М. Заргарян // Аграрный вестник Урала. – 2021. – № 05 (208). – С. 89–102. DOI: 10.32417/1997-48682021-208-05-89-102.
4. Тишков, Н. М. Технологические особенности при возделывании льна масличного / Н. М. Тишков, А. С. Бушнев // Эффективное животноводство. – 2013. – № 3. – С. 27–31.
5. Особенности химического состава семян льна / Е. Е. Курдюков [и др.] // Вестник Пензенского государственного университета. – 2019. – № 4 (28). – С. 81–84.
6. Лисовая, Е. В. Пищевая и физиологическая ценность льняных масел высоколиноленового типа / Е. В. Лисовая, Е. П. Викторова, А. В. Бородкина // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. – 2015. – № 2. – С. 65–71.
7. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food / A. Goyal [et al.] // J Food Sci Technol. – 2014. – № 51. – Р. 1633–1635.
8. Oomah, B. D. Flaxseed as a functional food source / B. D. Oomah // J Sci Food Agric. – 2001. – № 81. – Р. 889–894.
9. Методические указания по селекции льна-долгунца / под ред. доктора с.-х. наук В. Ф. Козловской. – М., 2004. – 43 с.
10. Возделывание льна масличного. Типовые технологические процессы / В. А. Прудников [и др.] // Организационно-технологические нормативы возделывания зерновых, зернобобовых, крупяных, кормовых и технических растений: сб. отраслевых регламентов / РУП «НПЦ НАН Беларуси по земледелию»; под общ. ред. Ф. И. Привалова. – Минск: ИВЦ Минфина, 2022. – С. 425–437.
11. Агрометеорологический бюллетень / ГУ «Республиканский гидрометеорологический центр по гидрометеорологии, контролю радиоактивного загрязнения и мониторингу окружающей среды»; редактор О. М. Клинцевич, начальник Т. С. Гомонова, 2020–2021 гг. – (Обзорная информация / Министерство природных ресурсов и охраны окружающей среды Республики Беларусь).
12. ГОСТ 10846-91. Зерно и продукты его переработки. Методы определения белка. – М.: Стандартинформ, 2010. – 4 с.
13. Чудинова, Ю. В. Эколого-генетические аспекты возделывания льна в условиях Западно-Сибирского региона: монография / Ю. В. Чудинова. – Новосибирск: ИЦ «Золотой колос», 2014. – 161 с.
14. Федорова, Т. Ц. Семена масличного льна – источник белка при производстве рыбных полуфабрикатов / Т. Ц. Федорова, Ю. Ю. Забалуева, И. В. Хамаганова // Ползуновский вестник. – 2017. – № 2. – С. 28–32.
15. Косых, Л. А. Лен масличный – культура пищевого использования (обзор) / Л. А. Косых // Аграрная наука. – 2021. – № 353 (10). – С. 56–59.
Review
For citations:
Maslinskaya M.E., Pochitskaya I.M. Protein accumulation in seeds of oil flax varieties and its aminoacid composition. Сrop Farming and Plant Growing. 2024;(2):38-42. (In Russ.)