Influence of the spectral composition of led lighting on the state of protein complex of green pea microgreens
Abstract
The paper presents the results of the research on the main fractions of protein compounds of green pea microgreens carried out in a production experiment with an eight variant impact scheme of the spectral composition of LED lighting with varying ratios of red and blue areas (R/B) within 1.3–10.5. A significant influence of the studied factor on quantitative and qualitative characteristics of the protein complex of pea microgreens (Pavlusha variety) was determined. It was identified that the tested spectral lighting combinations contributed to protein compounds depletion of pea microgreens by 9–73 % including albumins and globulins against a background of glutelins and prolamins enrichment by 11–170 %. It is shown that the most favorable conditions for forming total protein reserves and its most valuable water- and salt-soluble part in pea microgreens were provided due to LED lighting with a three and four time excess of red light relatively to blue one in the spectrum.
About the Authors
A. M. PashkevichBelarus
Zh. A. Rupasova
Belarus
A. I. Tchaikovsky
Belarus
P. N. Belyi
Russian Federation
V. S. Zadalia
Belarus
T. V. Shpitalnaya
Belarus
V. I. Domash
Belarus
O. A. Ivanov
Belarus
A. A. Strogova
Belarus
References
1. Meng, Q. Substituting green or far-red radiation for blue radiation induces shade avoidance and promotes growth in lettuce and kale / Q. Meng, N. Kelly, E. S. Runkle. – Environmental and Experimental Botany, 2019. – Vol. 162. – Р. 383–391.
2. Оптимизация светодиодной системы освещения витаминной космической оранжереи // Авиакосмическая и экологическая медицина. – 2016. – Т. 50, № 3. – С. 17–23.
3. Молчан, О. В. Влияние Led-освещения различного спектрального состава на рост и биосинтез алкалоидов в каллусных культурах Vinca minor / О. В. Молчан, В. М. Юрин // Журнал БГУ Биология. – 2018. – № 2. – С. 48–56.
4. Оптимизация режимов светодиодного освещения при производстве микрозелени овощных культур с целью повышения качества продукции: метод. реком. / А. М. Пашкевич [и др.]; РУП «Институт овощеводства»; ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси». – Минск: Право и экономика, 2022. – 44 с.
5. Петров, К. П. Метод формольного титрования со смешанными индикаторами / К. П. Петров // Методы биохимии растительных продуктов. – Киев: Вища школа, 1978. – С. 16–18.
6. Плешков, Б. П. Выделение белков из растений и определение их фракционного состава / Б. П. Плешков // Практикум по биохимии растений. – 2-е изд., доп. – М., 1976. – С. 43–53.
7. Bradford, M. M. Rapid and sensitive method for quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein dye binding / M. M. Bradford // Anal. Biochem. – 1976. – Vol 8. – P. 248–254.
8. Теория вероятностей и математическая статистика. Математические модели. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений / В. Д. Мятлев [и др.]. – М.: Академия, 2009. – 320 с.
Review
For citations:
Pashkevich A.M., Rupasova Zh.A., Tchaikovsky A.I., Belyi P.N., Zadalia V.S., Shpitalnaya T.V., Domash V.I., Ivanov O.A., Strogova A.A. Influence of the spectral composition of led lighting on the state of protein complex of green pea microgreens. Сrop Farming and Plant Growing. 2023;(4):29-33. (In Russ.)