Comparative characteristics of the chemical composition of the green mass of various types of leguminous grasses
Abstract
The article presents the results of studies of the chemical composition of the green mass of perennial legumes. Among the studied crops, the maximum content of digestible protein in dry matter of green mass was noted in the forest rank (184 g/ kg). The green mass of the tuberous rank, chickpea astragalus, forest peas and meadow ranks has a higher content of BEV in comparison with the meadow clover variety Vitebschanin (by 11,5 %; 7,5; 3,2 and 1,6 % respectively). In terms of protein collection in green mass for three years of using grass stands, the forest rank and meadow rank are 27,3 and 24,3 % respectively higher than the meadow clover variety Vitebschanin.
About the Authors
I. I. ShimkoBelarus
N. P. Lukashevich
Belarus
I. V. Kovaleva
Belarus
T. M. Shloma
Belarus
References
1. Пономаренко, Ю. А. Корма, кормовые добавки и продукты питания: монография / Ю. А Пономаренко. – Минск: Экоперспектива, 2010. – 736 с.
2. Кормопроизводство: нетрадиционные культуры, проблемы и пути их решения / П. Т. Пикун [и др.] // Нац. акад. наук Беларуси, отд-ние аграрных наук, Полесский фил. РНИУП «Ин-т земледелия и селекции НАН Беларуси». – Мозырь: ООО ИД «Белый ветер», 2005. – 111 с.
3. Продуктивность многолетних агрофитоценозов в северной части Республики Беларусь / Н. П. Лукашевич [и др.] // Ученые записки учреждения образования «Витебская государственная академия ветеринарной медицины». – 2019. – Т. 55, вып. 2. – С. 150–154.
4. Егорова, В. Н. Горошек мышиный / В. Н. Егорова // Биологическая флора Московской области. – Москва: МГУ, 1978. – Вып. 4. – С. 25–38.
5. Шишлова, А. М. Интродукция чины лесной (Lathyrus silvestris L.) в Беларуси / А. М. Шишлова, А. А. Санин, М. П. Шишлов // Вестник РАСХН. – 2002. – № 2. – С. 23–26.
6. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. – Москва: Колос, 1972. – 352 с.
Review
For citations:
Shimko I.I., Lukashevich N.P., Kovaleva I.V., Shloma T.M. Comparative characteristics of the chemical composition of the green mass of various types of leguminous grasses. Сrop Farming and Plant Growing. 2022;(3):27-30. (In Russ.)