Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription Access

Morphophysiological features of the watermelon root system (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai) in the conditions of Belarus

Abstract

   It is established that when a watermelon is cultivated with the help of seeds, the root system is formed at the depth of 4,1–28,9 cm from the soil surface in the early tierum variety, at the depth of 4,2–49,2 cm from the soil surface in the mid-late Icarus variety. Watermelon root system during the cultivation with the help of cassette seedlings develops at 4,0–8,5 cm soil layer, with the help of the potted plant – at 4,1–12,5 cm soil layer regardless of the variety. When sowing seeds with a shift from the seeding capacity center, a single-sided root system development takes place, which makes it difficult for mechanically plant and reduces the yield by 28,2–29,2 further. As the watermelon grows and develops, the osmotic pressure of the root increases from 2,25 to 5,2 atm, which reflects the watermelon drought resistance increase in ontogeny.

About the Authors

A. А. Autko
Гродненский аграрный университет
Belarus


S. N. Volosiuk
Брестский государственный университет имени А. С. Пушкина
Belarus


References

1. Бахчеводство / под ред. А. И. Филова. – Москва: Сельхозгиз, 1959. – 568 с.

2. Белик, В. Ф. Бахчеводство / В. Ф. Белик. – М. : Колос, 1982. – 175 с.

3. Беляков, К. В. Орошение столового арбуза дождеванием в дельте реки Волги : автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. с.-х. наук / К. В. Беляков. – М., 1972. – 26 с.

4. Веселовский, М. Я. Обоснование площадей питания, схем посева и способов механизированной уборки арбуза в условиях дельты р. Волги: автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. с.-х. наук / М. Я. Веселовский. – М., 1972 – 24 с.

5. Горышина, Т. К. Экология растений / Т. К. Горышина. – М.: Высш. школа, 1979. – 111 с.

6. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) / Б. А. Доспехов. – М. : Колос, 1985. – 351 с.

7. Литвинов, С. С. Методика полевого опыта в овощеводстве : научное издание / С. С. Литвинов ; ВНИИ овощеводства. – Москва : Россельхозакадемия, 2011. – 648 с.

8. Методика полевого опыта в овощеводстве и бахчеводстве / под ред. В. Ф. Белика, Г. Л. Бондаренко. – М. : НИИОХ, УкрНИИОБ, 1979. – 210 с.

9. Методика физиологических исследований в овощеводстве и бахчеводстве: сб. статей / под ред. В. Ф. Белика ; Всесоюз. акад. с.-х. наук им. В. И. Ленина. Науч.-исслед. ин-т овощного хоз-ва МСХ РСФСР. – Москва : 1970. – 211 с.

10. Третьяков, Н. Н. Практикум по физиологии растений. – М.: Агропромиздат, 1990. – 272 с.

11. Филов, А. И. Бахчеводство / А. И. Филов. – М. : Колос, 1969. – 263 с.

12. Фурса, Т. Б. Культурная флора СССР. Т. 21. Тыквенные / Т. Б. Фурса, А. И. Филов. – М.: Колос, 1982.


Review

For citations:


Autko A.А., Volosiuk S.N. Morphophysiological features of the watermelon root system (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai) in the conditions of Belarus. Сrop Farming and Plant Growing. 2017;(6):59-62. (In Russ.)

Views: 140


ISSN 2788-550X (Print)