Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription Access

Efficiency of pre- harvest treatments with chemical and biological preparations against diseases of apple fruits during storage

Abstract

   The article presents the results of studies on the effectiveness of pre-harvest treatment application of chemical and biological agents on the susceptibility of apple fruit diseases during vegetation and storage. Determined that use of chemical and biological agents affects the reduction of fruit losses from infectious diseases during the growing season and during prolonged storage. The most effective among tested preparations was chemicals agents: Bellis, Luna tranquility and biologicals agents Ekosad and Alirin B at three time application.

About the Authors

E. I. Demidovich
Институт плодоводства
Belarus


A. M. Krivorot
Институт плодоводства
Belarus


References

1. Integrated management of postharvest gray mold on fruit crops / G. Romanazzi [et al.] // Postharvest Biology and Technology. – 2016. – Vol. 113. – P. 69–76.

2. Ahmadi-Afzadi, M. Impact of harvesting time fruit firmness on the tolerance to fungal storage diseases in apple germplasm collection / M. Ahmadi-Afzadi, I. Tahir, H. Nybom // Postharvest Biology and Technology. – 2013. – Vol. 82. – P. 51–58.

3. Narayanasamy, P. Ecology of postharvest microbial pathogens fruit microflora / P. Narayanasamy // Postharvest pathogens and disease management / P. Narayanasamy. – Hoboken, 2006. – P. 85–115.

4. Characterisation of moulds from apple fruit in Hungary / O. Csernus [et al.] // Acta Alimentaria Intern. J. Food Sci. – 2015. – Vol. 44, № 1. – P. 150–156.

5. Скрипникова, Е. В. Влияние предуборочных обработок фунгицидами плодов яблони и груши на развитие грибных заболеваний в процессе хранения / Е. В. Скрипникова, М. К. Скрипникова // Плодоводство и ягодоводство России. – М., 2010. – Т. 24, ч. 2. – С. 228–234.

6. Гурин, А. В. Влияние регулируемой газовой среды (РГС) на распространенность болезней плодов яблони при хранении / А. В. Гурин, А. М. Криворот // Земляробства i ахова раслiн. – 2009. – № 4. – С. 20–22.

7. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия: СТБ 2288–2012. – Введ. 01. 07. 2013. – Минск: Госстандарт, 2013. – 12 с.

8. Tomala, K. Choroby i uszkodzenia owoców / K. Tomala // IV spotkanie sadownicze «Sandomierz’95», 7–8 lutego 1995 r. – Sandomierz, 1995. – S. 61–84.

9. Методические указания по проведению регистрационных испытаний биопрепаратов для защиты растений от вредителей и болезней / Авт.-сост: Л. И. Прищепа, Н. И. Микульская, Д. В. Войтка. – Несвиж: Несвиж. укрупн. тип. им. С. Будного, 2008. – 56 с.

10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е. Н. Седова, Т. П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

11. Дженеев, С. Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. – Ялта: Ин-т виноградарства и вина “Магарач”, 1998. – 198 с.


Review

For citations:


Demidovich E.I., Krivorot A.M. Efficiency of pre- harvest treatments with chemical and biological preparations against diseases of apple fruits during storage. Сrop Farming and Plant Growing. 2017;(6):49-52. (In Russ.)

Views: 121


ISSN 2788-550X (Print)