Динамика потерь плодов яблони белорусского промышленного сортимента от болезней во время длительного хранения
Abstract
The article presents the results of storing the fruits of industrial varieties of apple fruits of the Belarusian selection Darunak, Imant and Nadzeyni. The main storage pathogens, the period of their manifestation and harmfulness are determined, the size of losses in dynamics are determined. The influence of varietal features on the infestation of fruits by certain pathogens has been determined. The Nadzeyni variety has the highest number of fruit losses caused by fruit rot (9.8%) and Darunak and Imant varieties by bitter rot (9.0-9.9%). It is determined that despite the presence of an intensive system of fruit protection during vegetation, the loss of fruits during storage depending on the variety can reach 13.6-22.9%, which negatively affects the efficiency of fruit production.
About the Authors
Е. ДемидовичBelarus
А. Криворот
Belarus
References
1. Demircan, V. Economic analysis of different cold stored types: a case study of Isparta province, Turkey / V. Dermican, M. Koyuncu // Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development. – 2017. – Vol. 17. – P. 85–94.
2. Никитин, А. Л. Восприимчивость плодов новых сортов яблони к микробиологическим заболеваниям в зависимости от режимов хранения / А. Л. Никитин // Селекция и сортовая агротехника плодовых культур: сб. науч. тр. / ВНИИСПК; редкол.: М. Н. Кузнецов [и др.]. – Орёл, 2002. – С. 79–85.
3. Identification of Fusarium species isolated from stored apple fruit in Croatia / Z. Sever [et al.] // Archives of Industrial Hygiene and Toxicology. – 2012. – Vol. 63, № 4. – P. 463–470.
4. Причко, Т. Г. Сроки уборки и режимы хранения яблок с учетом сортовых особенностей: методические рекомендации / Т. Г. Причко. – Краснодар: ФГБНУ СКФНЦСВВ, 2018. – 58 с.
5. Скрипникова, Е. В. Изучение влияния предуборочных и послеуборочных факторов на устойчивость плодов яблони к грибным заболеваниям в условиях ЦЧР: автореф. диc. кан. с.-х. наук: 06.01.07; 06.01.11 / Е. В. Скрипникова; Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И. В. Мичурина. – Мичуринск, 2004. – 26 с.
6. Characterisation of moulds from apple fruit in Hungary / O. Csernus [et al.] // Acta Alimentaria an International Journal of Food Science. – 2015. – Vol. 44, № 1. – P. 150–156.
7. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия: СТБ 2288–2012. – Введ.01.07.2013. – Минск: Госстандарт, 2013. – 16 с.
8. Tomala, K. Choroby i uszkodzenia owoców / K. Tomala // IV spotkanie sadownicze «Sandomierz’95», 7–8 lutego 1995 r. – Sandomierz, 1995. – S. 61–84.
9. Определитель болезней растений / М. К. Хохряков [и др.] // С. Пб.: Издательство «Лань», 2003. – 592 с.
10. Методические указания к занятиям спецпрактикума по разделу «Микология. Методы экспериментального изучения микроскопических грибов» для студентов 4 курса дневного отделения специальности «G 31 01 01 – Биология» / Авт.-сост. В. Д. Поликсенова, А. К. Храмцов, С. Г. Пискун. – Минск: БГУ, 2004. – 36 с.
11. Дженеев, С. Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. – Ялта: Институт виноградарства и вина “Магарач”, 1998. – 198 с.
12. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
13. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). – Изд.4-е, переработ. и доп. – М.: Колос, 1979. – 416 с.
Review
For citations:
, . Сrop Farming and Plant Growing. 2019;(5):48-52. (In Russ.)