Physiological aspects of durum wheat selection for resistance to root rot
Abstract
The study of various morphotypes of spring durum wheat for resistance to pathogens of root rot in the conditions of natural and provocative backgrounds, in order to establish physiological mechanisms and genetic sources of resistance for use in breeding for immunity. The samples were ranked according to the types of stability. The correlation of resistance to root rot and indicators of root mesoderm – the volume of the root system (r = –0,73) and the size of the adsorbing surface (–0,63... –0,72) was established. The expediency of using the physiological parameters of the root system as criteria for selection of stable genotypes in selection for immunity is substantiated.
References
1. Бедловская, И. В. Влияние глубины заделки семян озимой пшеницы на развитие корневых гнилей и длину колеоптиля в центральной зоне Краснодарского края / И. В. Бедловская, Н. М. Сидоров, В. В. Костюков // Труды Кубанского ГАУ. – 2015. – № 5 (56). – С. 74–80.
2. Болезни и вредители пшеницы / Е. Дувеиллер [и др.] // Руководство для полевого определения (2-е издание). – Анкара, 2014. – 156 с.
3. Васильева, Н. В. Причины усиления распространения корневых гнилей всходов яровой пшеницы в Лесостепи Приобья / Н. В. Васильева, В. Е. Синещеков // Вестник НГАУ. – 2016. – № 4 (41). – С. 13–18.
4. Дорофеева, Л. Л. Болезни зерновых культур. Корневые гнили [Электронный ресурс] / Л. Л. Дорофеева, В. А. Шкаликов. Режим доступа: http://bayercropscience.ru/ru/kornevye-gnili.html. – Дата доступа: 11.08.2016.
5. Дуктова, Н. А. Физиологические основы селекции твердой пшеницы на иммунитет / Н. А. Дуктова. – Горки: БГСХА, 2018. – 218 с.
6. Методические указания по регистрационным испытаниям фунгицидов в сельском хозяйстве / Ин-т защиты растений. – Несвиж: Несвижс. укрупн. типогр. им. С. Будного, 2007. – 512 с.
7. Моисеев, В. П. Физиология и биохимия растений: методические указания / В. П. Моисеев, Н. П. Решецкий. – Изд-е 2-е, доп. и перераб // Белорус. гос. с.-х. акад. – Горки: БГСХА, 2009. – 134 с.
8. Моргун, В. В. Пошук нових джерел стiйкостi пшеницi озимоï до основних збудникiв грибних хвороб / В. В. Моргун, Т. В. Топчiй // Физиология растений и генетика. – 2016. – Т. 48, № 5. – С. 393–400.
9. Основи селекцïi польових культур на стiйкiсть до шкiдливих органiзмiв / В. В. Кириченко [та iнш.]; за ред. В. В. Кириченко, В. П. Петренковоï. – Харкiв: IР iм. В. Я. Юр’эва НААН Украïни, 2012. – С. 5–128.
10. Способы обработки почвы и комплекс патогенных микроорганизмов в агроценозе озимой пшеницы / Н. Н. Глазунова [и др.] // Земледелие. – 2012. – № 4. – С. 31–33.
11. Шрадер, Ш. Почвенные организмы против грибов и микотоксинов / Ш. Шрадер, Ф. Вольфарт, Э. Ольденбург // Новое сельское хозяйство. – 2016. – № 5. – С. 50.
Review
For citations:
Duktova N.A. Physiological aspects of durum wheat selection for resistance to root rot. Сrop Farming and Plant Growing. 2018;(6):24-27. (In Russ.)