Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search

Comparative assessment of winter garlic varieties by main biochemical parameters

Abstract

Garlic as a cultural plant propagates a vegetative way. Most sorts of garlic characterized limit nature of the natural habitat, and at transference of them in other soil-climatic terms, sorts have considerable changes of morphological and biological signs, that often results in the decline of amount and quality of harvest of bulbs. Therefore plant-breeding work with a garlic is first of all sent to expansion and perfection of methods of creation of feedstock an experimental way. One of priority plant-breeding work assignments is creation of sorts with high maintenance of sugar, ascorbic acid and other bioactive substances. During the conducted researches, at the study of biochemical indexes, at sorts distinctions are educed between sorts on maintenance a dry substance 1,2 time, to the sum of sugar – 1,51 and ascorbic acid 1,5 time.

On the average for years researches of sort of garlic winter-annual Odincowski Jbileyny, Replikant, Lubasha, Pamati Nowisckowa, Junior, Union were characterized high maintenance of quality indexes and can be recommended both for a commodity production and for further plant-breeding work in other OF ecological and geographical factors.

About the Authors

V. V. Skorina
Белорусская государственная сельскохозяйственная академия
Belarus


T. M. Seredin
Всероссийский НИИ селекции и семеноводства овощных культур
Russian Federation


References

1. Алексеева, М.В. Чеснок / М.В. Алексеева. – М.: Россельхозиздат, 1979. – 102 с.

2. Гринберг, Е.Г. Чеснок / Е.Г. Гринберг // Пути повышения качества овощей и картофеля. – Новосибирск, 1983. – С. 68–70.

3. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.

4. Дьяченко, B.C. Овощи и их пищевая ценность / B.C. Дьяченко. – М.: Россельхозиздат, 1979. – 159 с.

5. Ершов, И.И. Лук. Чеснок / И.И. Ершов. – М.: Моск. рабочий, 1978. – 128 с.

6. Житенева, Н.Е. Лук и чеснок / Н.Е. Житенева. – Свердловск: Свердл. обл. гос. изд-во, 1951. – 36 с.

7. Кузнецов, А.В. Чеснок культурный / А.В. Кузнецов. – М.: Сельхозиздат, 1954. – 115 с.

8. Купреенко, Н.П. Лук и чеснок / Н.П. Купреенко; под ред. З.И. Малашевич. – Минск: Красико-Принт, 2009. – 96 с.

9. Лазарев, А.М. Болезни лука и чеснока при хранении / А.М. Лазарев // Овощеводство и тепличное хозяйство. – 2006. – № 2. – С. 82–83.

10. Лахин, А.С. Чеснок / А.С. Лахин; под ред. Л.С. Колоколова. – Алма-Ата: Кайнар, 1978. – 184 с.

11. Методические указания по селекции репчатого лука и чеснока. – М., 1984. – 36 с.

12. Мансурова, Л.И. Лук и чеснок / Л.И. Мансурова. – Уфа, Башкнигоиздат, 1969. – 78 с.

13. Скорина, В.В. Селекция чеснока озимого: монография / В.В. Скорина, И.Г. Берговина, Вит. В. Скорина. – Горки: ред. изд. отдел БГСХА, 2014. –123 с.

14. Сузан, В.Г. Создание сортов и совершенствование технологии возделывания луковых культур в условиях Среднего Урала: дис. … д-ра с.-х. наук: 06.01.05; 06.01.06 / В.Г. Сузан; Тюмен. гос. с.-х. акад. – Тюмень, 2009. – 32 с.

15. Пивоваров, В.Ф. Луковые культуры / В.Ф. Пивоваров, И.И. Ершов, А.Ф. Агафонов. – М., 2001. – 499 с.

16. Эренбург, П.М. Лук и чеснок / П.М. Эренбург, А.С. Лахин. – Алма-Ата: Кайнар, 1971. – 143 с.

17. Singh, D.K. Inhibition of sterol 4 alpha-methyl oxidase is the principal mechanism by which garlic decreases cholesterol synthesis / D.K. Singh, T.D. Porter // J. Nutr. – 2006. – Vol. 136 (№ 3). – P. 759–764.

18. Элементный состав чеснока озимого сортов селекции ВНИИССОК / Т.М. Середин [и др.] // Овощи России. – 2015. – Вып. 3–4. – С. 81–85.

19. Середин, Т.М. Межсортовые различия накопления германия в продукции чеснока озимого / Т.М. Середин, Л.И. Герасимова // Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования. – 2015. – Вып. 11. – С. 356–359.


Review

For citations:


Skorina V.V., Seredin T.M. Comparative assessment of winter garlic varieties by main biochemical parameters. Сrop Farming and Plant Growing. 2019;(3):56-59. (In Russ.)

Views: 139


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-550X (Print)