Grain yield of seed fractions depending on the technology of winter wheat different intensification level
Abstract
The research results of the effect of cultivation technology intensification levels on grain yield of winter wheat seed fractions and their infections are presented in the article. It is shown that variability of fraction composition and grain size mainly depended on weather conditions and insignificantly on the technology intensification levels. Affection of grain by fungal diseases depended on the weather conditions in the period of ripeness and harvesting and almost did not change under the influence of the intensification levels. The relative grain yield of seed fractions ranged within 71,7–83,1 % of the total yield weight.
About the Authors
A. A. SchastnayaBelarus
V. V. Kholodinsky
Belarus
Yu. K. Shashko
Belarus
References
1. Возделывание озимых зерновых на семена: отраслевой регламент // Организационно-технологические нормативы возделывания зерновых, зернобобовых, крупяных культур: сборник отраслевых регламентов. – Минск: Беларуская навука, 2012. – С. 250–255.
2. Кадыров, М. А. Стратегия экономически целесообразной адаптивной интенсификации системы земледелия Беларуси / М. А. Кадыров. – Минск: Хата, 2003. – 164 с.
3. Минаева, Е. Экономические механизмы государственного регулирования зерновой сферы / Е. Минаева // Агробизнес – Россия. – 2008. – № 2. – С. 27–29.
4. Технология производства и качество продовольственного зерна / Э. М. Мухаметов [и др.]. – Минск: Дизайн ПРО. – 1996. – 256 с.
5. Носатовский, А. И. Пшеница / А. И. Носатовский. – Москва: Колос, 1965. – 568 с.
6. Строна, И. Г. Общее семеноведение полевых культур / И. Г. Строна. – Москва: Колос 1966. – 464 с.
7. Строна, И. Г. Проблема семеноводства и семеноведения на современном этапе / И. Г. Строна // Селекция и семеноводство. – 1986. – Вып. 56. – С. 85–89.
Review
For citations:
Schastnaya A.A., Kholodinsky V.V., Shashko Yu.K. Grain yield of seed fractions depending on the technology of winter wheat different intensification level. Сrop Farming and Plant Growing. 2016;(2):18-21. (In Russ.)