Preview

Сrop Farming and Plant Growing

Advanced search

Influence of pre-harvest treatments and modified storage conditions on disease prevalence and marketability of apple fruits

Abstract

The article presents the results of research on the joint application of preharvest treatments and regulated storage conditions to marketable qualities and prevalence of apple fruit diseases, obtained in 2015–2018. The reliable influence of the storage environment and preharvest treatments with biological and chemical preparations on the spread of apple fruit diseases during storage is established. Minimization of fruit losses during storage in conditions with controlled atmosphere is primarily due to significant reduction of losses from infectious diseases of apple fruit.

About the Authors

E. I. Dzemidovich
Институт плодоводства
Belarus


A. M. Krivorot
Институт плодоводства
Belarus


References

1. Characterisation of moulds from apple fruit in Hungry / O. Csernus [et al.] // Acta Alimentaria an International Journal of Food Science. – 2015. – Vol. 44, № 1. – P. 150–156.

2. Ahmadi-Afzadi, M. Impact of harvesting time fruit firmness on the tolerance to fungal storage diseases in apple germplasm collection / M. Ahmadi-Afzadi, I. Tahir, H. Nybom // Postharvest Biology and Technology. – 2013. – Vol. 82. – P. 51–58.

3. Effect of controlled atmospheres and shelf life period on concentrations of volatile substances released by “Pink Lady” apples and on consumer acceptance / C. Villatoro [et al.] // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2009. – Vol. 89. – P. 1023–1034.

4. Effect storage conditions on virulence of Fusarium avenaceum and Alternaria alternata on apple fruits / J. Tarlanovic [et al.] // Journal of Phytopathology. – 2017. – № 1. – P. 1–7.

5. Perez-Garcia, A. Plant protection and growth simulation by microorganisms: Biotechnological applications of bacilli in agriculture / A. Perez-Garcia, D. Romero, A. Vicente // Current Opinion in Biotechnology. – 2011. – Vol. 22. – P. 187–193.

6. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия: СТБ 2288-2012. – Введ. 01.07.2013. – Минск: Госстандарт, 2013. – 12 с.

7. Tomala, K. Choroby i uszkodzenia owoców / K. Tomala // IV spotkanie sadownicze «Sandomierz’95», 7–8 lutego 1995 r. – Sandomierz, 1995. – S. 61–84.

8. Определитель болезней растений / М. К. Хохряков [и др.] // С.Пб.: Издательство «Лань». – 2003. – 592 с.

9. Методические указания по проведению регистрационных испытаний биопрепаратов для защиты растений от вредителей и болезней / Авт.-сост: Л. И. Прищепа, Н. И. Микульская, Д. В. Войтка. – Несвиж: Несвиж. укрупн. тип. им. С. Будного, 2008. – 56 с.

10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

11. Дженеев, С. Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. – Ялта: Институт виноградарства и вина “Магарач”, 1998. – 198 с.

12. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). – Изд. 4-е, переработ. и доп. – М.: Колос, 1979. – 416 с.

13. Демидович, Е. И. Эффективность применения предуборочных обработок химическими и биологическими препаратами против болезней хранения плодов яблони / Е. И. Демидович, А. М. Криворот // Земледелие и защита растений. – 2017. – № 6. – С. 49–52.


Review

For citations:


Dzemidovich E.I., Krivorot A.M. Influence of pre-harvest treatments and modified storage conditions on disease prevalence and marketability of apple fruits. Сrop Farming and Plant Growing. 2019;(2):51-55. (In Russ.)

Views: 119


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-550X (Print)